Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Content promotie: influencer marketing in praktijk

content promotie influencerHet opbouwen van een mooie hoeveelheid digitale content vergt tijd en investeringen, maar het opbouwen van een kwalitatief publiek voor die content is vaak een nog grotere inspanning. Bovendien zijn trucjes niet altijd zaligmakend. Google is niet happig op betalende of onnatuurlijke links en rekent sites daar ook steeds vaker op af in de rankings. Wat wel helpt is het overtuigen van invloedrijke personen in jouw vakgebied om digitale content onder aandacht te brengen van hun publiek. Klinkt als een goed plan, maar hoe vind je die mensen?

Influencer Marketing is geen nieuw begrip. Nog voor digitale content enigszins zijn plek had opgeëist, schreven Duncan Brown en Nick Hayes al het boek ‘Influencer Marketing’, een must read voor al wie vandaag met content marketing aan de slag is, want de ideeën van Brown en Hayes passen vandaag netjes binnen een influencer strategie voor corporate content. Voor het in praktijk brengen van hun ideeën liggen echter minder elementen op tafel. Social media speelden ten tijde van het boek nog niet de rol die ze nu spelen en dus is het nuttig om even stil te staan bij de manier waarop je als bedrijf relatief makkelijk een lijst van potentiële influencers (of influentials, wordt ook gebruikt, vooral in Nederland) kan opstellen.

Influencer marketing en free publicity

Online influencers zijn mensen die in jouw vakgebied invloedrijk zijn en dat bewezen zien door een trouwe schare fans op de relevante social media. Je kan ze zien als de experten die het tv-journaal steevast ten tonele voert, maar dan online en met de zekerheid dat ze op geregelde tijdstippen hun visie met de wereld delen. Als ze in dat proces ook de stap zetten om jouw content te delen, dan is dat een mooi staal van free publicity (ofte earned media uit de gekende paid-owned-earned opdeling). Je kan daarvoor rekenen op de kwaliteit van de content die je produceert, je kan rekenen op de search ranks van Google, maar je kan ook aan content promotie doen. Daar is voor alle duidelijkheid niets oneervols aan, als je het maar goed en onderbouwd aanpakt.

Topsy en Followerwonk

Het goed aanpakken kan overigens goedkoop. Vaak geciteerde tools zijn Topsy en Followerwonk. Topsy is een social media search engine die je kan leren welke mensen online over bepaalde onderwerpen communiceren. Dat op zich is al een indicator van invloedrijkheid. Daarnaast is Followerwonk een tool die toelaat om Twitterstats te bekijken en om influencers in jouw branche op te lijsten. De Nederlandse specialist Frank Hussman hangt hier een mooi beeld op van wat de tools kunnen, maar nog interessanter wordt het als deze tools ook in combinatie gebruikt. Dat kan zo:

– In Topsy voer je het keyword in dat centraal staat in de content die je als bedrijf een duwtje in de rug wil geven. Dat resulteert in een basislijst van mensen die in de periode die je zelf kiest over dat onderwerp hebben gecommuniceerd. Een nadeel aan Topsy is dat je Nederlands niet als taal kan selecteren (al kan dat wel door een Nederlandse term in te geven). Ook een afbakening op Belgische influencers zit er niet in.

– In Followerwonk kan je via ‘Search Twitter bios’ op datzelfde (of diezelfde) keyword(s) zoeken. Het resultaat is een lijst van mensen die een variant op het betreffende woord in hun Twitter bio vermeld hebben. Rangschik deze lijst vervolgens volgens ‘Social Authority’.

– Beide lijsten naast elkaar leggen kan al interessante parallellen opleveren en meteen enkele nuttige influencers op het voorplan brengen. Toch kan je met de Followerwonkranking de selectie uitdiepen. Met het oog op content promotie kan het nuttig zijn om af te toetsen welke influencers zelf veel content delen en bovendien ook content van anderen delen (veel retweets bijvoorbeeld).

– Frank Hussman geeft het advies om finaal een lijst van minstens vijf influencers op te stellen. Het aantal is uiteraard topicgevoelig. Voor sommige topics zal vijf misschien zelfs te hoog gegrepen zijn, voor andere wordt het hard selecteren om er niet meer dan tien over te houden. Te veel influencers is echter niet meteen aangewezen, het moet in een volgende fase haalbaar blijven om gericht een handvol invloedrijke mensen op jouw content attent te maken.

 

Mediaforta is een specialist op vlak van strategie, planning, productie en beheer van digitale content. Contacteer ons voor meer informatie over hoe je influencer marketing in je content strategie kan inbouwen.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.