Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

15 schrijftips om bezoekers én zoekmachines te overtuigen!

schrijven voor het internetJe kan een interessante tekst schrijven die heel veel lezers boeit en die hen aanzet tot het ondernemen van een actie. Echter: als niemand je tekst kan terugvinden, wat schiet je er dan mee op? Omgekeerd kan je ook een verhaal schrijven dat geoptimaliseerd is voor de search engines, maar als je tekst geen boeiende inhoud heeft, dan ben je er opnieuw niets mee.

Het komt er dus op neer om een tekst neer te pennen die makkelijk terug te vinden is in allerlei zoekmachines, maar die lezers ook actie doet ondernemen… Ziehier een 15-tal tips die je dient na te streven wanneer je gebruikers- en machinevriendelijke content wil schrijven.

1. De eerste alinea moet een samenvatting zijn

Omdat internetgebruikers vaak erg ongeduldig zijn, moet de eerste alinea duidelijk aangeven waar de tekst over gaat. De eerste alinea moet m.a.w. een antwoord bieden op de 5 w’s: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Dit is ook belangrijk voor de RSS-feeds van je site. Deze tonen namelijk alleen de eerste alinea van een artikel.

2. Schrijf spraakmakende titels

Een artikel wordt gelezen op basis van een uitnodigende titel. Wanneer deze geen aandacht trekt, zal een bezoeker je site snel verlaten. Zorg er in dat opzicht ook voor dat de eerste zin van je tekst de interesse van de lezers opwekt.

3. Maak duidelijk wat je USP is

Vermeld zeker je Unique Selling Point in je tekst. Enkel zo wordt het voor je bezoeker duidelijk waarom hij of zij voor jou moet kiezen. Dus: wanneer je sneller, goedkoper of professioneler bent dan je concurrenten, laat het je bezoekers dan weten!

4. Gebruik de taal van je doelgroep

Ga eerst na voor wie je de tekst schrijft en hoe je doelgroep wil aangesproken worden. Stel op basis van deze bevindingen je artikel op.

5. Zorg voor veel content

Hoe meer content je toevoegt, hoe belangrijker de zoekmachines jouw website zullen gaan beschouwen. Hou dus zorgvuldig je concurrenten in het oog. Ga na hoeveel content zij dagelijks toevoegen en overtref hen. Door veel content toe te voegen, kan je keywords bovendien vaker verwerken in je tekst.

6. Schrijf exclusieve teksten

Alle pagina’s van je website hebben een eigen onderwerp. De tekst die je schrijft moet dus goed aansluiting vinden bij dat onderwerp. Let er daarbij op dat je teksten uniek zijn. Zoekmachines gaan namelijk pagina’s die op elkaar lijken niet opnemen in hun zoekresultaten omdat ze niets toevoegen aan de gebruikerservaring van de bezoekers van deze zoekmachines.

7. Gebruik variaties op sleutelwoorden

Maak naast het enkelvoud van je keywords in je tekst ook gebruik van het meervoud en van veelgebruikte synoniemen. Deze varianten zullen ook door search engines herkend worden.

8. Leg de nadruk

Plaats sommige woorden uit je tekst in het ‘vet’ door het gebruik van de <strong> of <b>-tag. Doe dit echter weloverwogen en enkel bij de meest belangrijkste woorden uit je tekst.

9. Zorg voor een goede sleutelwoorddichtheid

Wil je een zoekmachine overtuigen dat een tekst over een bepaald onderwerp gaat, zorg er dan voor dat dat onderwerp voldoende in de tekst aanwezig is. Vermeld de sleutelwoorden echter niet té veel. Dat zal de lezer storen en kan er ook voor zorgen dat de search engines het artikel overgeoptimaliseerd vinden.

 10. Plaats links naar andere pagina’s

Wanneer je linkt naar andere pagina’s over het onderwerp, toon je aan de zoekmachine tot welke “community” je behoort. Let hierbij dat je de juiste linktekst gebruikt. Aan de hand van deze tekst weet de zoekmachine wat het onderwerp is van de pagina waarnaar gelinkt wordt. Link dus niet met “klik hier” of “lees meer” maar met “lees meer over [sleutelwoord]”.

11. Verzorg de leesbaarheid

Op het internet lezen mensen anders dan op papier. Weblezen gaat doorgaans 25% trager dan het lezen van een papieren versie. Mensen lezen online selectief, ze “scannen” een tekst. De leesbaarheid kan je vergroten door korte, bondige zinnen, tussentitels en lijstjes te gebruiken.

12. Plaats zoekopdrachten in je tekst

Wil je door zoekmachines gevonden worden op zoektermen die voor jou relevant zijn, ga dan eerst na welke sleutelwoorden door jouw doelgroep gebruikt worden. Is jouw doelgroep op zoek naar een krant of een dagblad? Of zijn ze op zoek naar een vaatwasmachine of een vaatwas?

13. Zorg voor een goede spreiding van de keywords

Tracht het exacte keyword te verwerken in bijvoorbeeld de titel van je tekst, de tussentitels, links, enz. Zoekmachines bepalen namelijk het onderwerp van een pagina door te kijken naar de onderdelen van een tekst die voor menselijke bezoekers ook het meest opvallen. Zorg er dus ook voor dat het sleutelwoord in de metabeschrijving van je website staat.

14. Brei een verhaal in je tekst

Zorg ervoor dat je teksten een verhaal bevatten. Het menselijk brein onthoudt een boodschap het best wanneer het een verhaaltje is. We snakken nu eenmaal naar entertainment. Maak hiervan gebruik als je een tekst schrijft.

15. Sluit af met een call to action (CTA)

Hou vooral goed in het hoofd wat je van je bezoekers verwacht wanneer je een tekst schrijft en geef dat ook aan in je tekst. Spoor ze met een call to action aan om een actie te ondernemen: een reservatie maken, een reactie plaatsen, informatie aanvragen…

Wanneer je met deze 15 tips rekening houdt, zullen je bezoekers langer geboeid worden door jouw artikels en zullen je teksten hoger eindigen in de zoekresultaten van de search engines.

 

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.