Content marketing is een traditionele discipline

Content marketing John Deere FurrowOver weinig marketingdisciplines is de laatste jaren minder geschreven dan over content marketing en dat wekt al eens de verkeerde indruk dat deze benadering een nieuwigheid in media- en marketingland is. Niets is echter minder waar. Wel is het zo dat het internet de verscheidenheid aan content marketinguitingen heeft vergroot, maar de historische voorbeelden tonen aan dat dit een aanpak is die – om het even oneerbiedig te stellen – zo oud is als de straat. Enkele klassiekers, bekend en minder bekend.

Het alleroudste beschreven voorbeeld van content marketing is wellicht nog het minst bekende van het viertal dat we hieronder aanhalen. In 1895 merkte de John Deere truck company dat ze met traditionele printmedia niet echt succes boekte bij landbouwers. Dat was een streep door de rekening, aangezien John Deere zich tot doel stelde om de landbouwers wegwijs te maken in de wereld van ‘nieuwe’ technologie en trends in landbouwmachines. Daarop besloot John Deere om zowat het allereerste klantenmagazine te maken, The Furrow. Voor de geïnteresseerden: het bestaat vandaag nog steeds, wat meteen duidelijk maakt hoeveel potentieel de nieuwe benadering van de machinefabrikant had.

Geen wonder dus dat ook vanaf de start van de 20ste eeuw grote merken hun pijlen op content gingen richten. Een van de bekendste verhalen is dat van Procter&Gamble dat reeds in de jaren ’30 het initiatief nam om soapseries te ondersteunen. Zonder P&G hadden Thuis en Familie ook bestaan, maar wellicht niet het etiket ‘soap’ opgekleefd gekregen. De idee om inhoudelijk iets bij te brengen aan een ‘soap’ vervaagde met de jaren, maar het idee van P&G opende wel de deur naar ander ‘productoverschrijdende’ content initiatieven. Een van de slimste voorbeelden is ongetwijfeld Michelin, dat als bandenfabrikant inzag dat het een meerwaarde kon bieden door reisgidsen en –kaarten in de markt te zetten. André Michelin wilde de chauffeurs spijzen met nuttige informatie en nam dat letterlijk: er volgde ook een Michelin restaurantgids, met recensies en later met sterren die vandaag de maatstaf zijn geworden om het niveau van een kok te beoordelen. Het laatste voorbeeld surft op hetzelfde idee: het Ierse biermerk Guinness had in de jaren ’50 met Hugh Beaver een managing director die graag een stukje content wou weggeven aan zijn klanten. Het werd een boek dat alle wereldrecords verzamelde, het Guinness Book of Records. De give-away werd een groot succes en later een absolute moneymaker voor de brouwer. Het zijn dergelijke frisse ideeën die content marketing vandaag op het internet naar nieuwe hoogten moeten tillen, maar het mag duidelijk zijn dat ook het verleden al zeer glorieus was.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.