Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Tips voor voice marketing: een revolutie in het online landschap

Sinds 2011 beginnen zoekopdrachten op onze smartphones steeds vaker met “Hey Google”, “Hey Siri” of “Hey Alexa”. De laatste jaren zijn de spraakassistenten uitgegroeid tot een razend populair zoekmedium en blijven ze niet langer beperkt tot onze smartphones. Ook smart devices, computers en zelfs auto’s zijn uitgerust met de intelligente AI. Door de beperkte functionaliteit in het Nederlands verkeert deze manier van zoeken in Vlaanderen en Nederland nog in een groeifase, maar het biedt in de (nabije) toekomst een waaier aan mogelijkheden voor marketeers.

Siri, Alexa en Google Now: deze digitale assistenten zijn erg nieuw en daardoor is er nog niet veel concreet onderzoek verricht naar de marketingtoepassingen van deze technologie. Maar voice marketing is in essentie erg vergelijkbaar met meer traditionele marketingmethodes. Bedrijven kunnen de slimme assistenten gebruiken om snel en doelgericht te antwoorden op vragen en wensen van hun klanten.

> Lees ook: Wat kan je met chatbots als B2B-bedrijf?

De groeiende populariteit van spraakassistenten

Stel je voor dat je een nieuw recept uitprobeert en even niet weet hoe het verder moet. Doordat je handen vuil zijn, gebruik je je smartphone liever niet. Daarom roep je de hulp in van een spraakassistent, om zo snel en gemakkelijk het recept te krijgen. Dit is slechts een van de tientallen mogelijke situaties waarin voice search de dag kan redden.

Door hun ultieme gebruiksgemak worden deze assistenten met de dag populairder. In de 2020-editie van het rapport “Year In Search” dat internetgigant Google jaarlijks uitbrengt, lezen we dat 27% van de globale onlinepopulatie al voice search gebruikt. Dit zijn de 5 voornaamste beweegredenen voor het gebruik van voice assistenten:

  • Ze zijn sneller in gebruik dan traditionele zoekmachines.
  • Je kan ze ook gebruiken achter het stuur of in andere situaties waarin je niet met je smartphone kan werken.
  • Het is leuker om te gebruiken dan andere zoekmethoden.
  • Het is een gemakkelijke manier om informatie te vinden (gemakkelijker dan websites en apps).
  • Het is een meer accurate manier van zoeken.
    Bron: Google Year In Search

Waarom inzetten op voice marketing?

Voice searches zijn sterk in opkomst. Zoals vermeld gebruikt nu al 27% van de globale onlinepopulatie spraakassistenten, en dit zal in de komende jaren exponentieel blijven stijgen. Het is dus van belang om als bedrijf vroeg mee te zijn met deze nieuwe trend, omdat het over een aantal jaar wellicht een van de meest populaire zoekmedia zal worden. 

Daarnaast heeft de technologie ook enkele voordelen op vlak van marketing. Conversaties zijn een essentieel deel van elke marketingstrategie. Spraakassistenten laten je toe om geautomatiseerde, persoonlijke conversaties te houden met klanten of prospecten, waar en wanneer ze maar willen. Zo kan je de relaties met klanten en prospecten verder versterken. 

Daarnaast kan je zoekopdrachten een persoonlijke touch geven, omdat je zelf de tone of voice van je bedrijf kan bepalen. Hierdoor zullen steminteracties herkenbaar en memorabel zijn voor de gebruiker. Later zal ook verdere personalisatie mogelijk zijn, omdat je meer data kunt halen uit bijvoorbeeld de stemmen van de gebruikers. Daardoor kan je de customer journey nog verder personaliseren.

Spraakassistenten en SEO: enkele tips

Klassieke zoekmachines geven meerdere pagina’s aan zoekresultaten, bij voice search krijgt de gebruiker slechts één resultaat voorgeschoteld. Hierdoor is het van groot belang dat je SEO-strategie tot in de puntjes geregeld is, om te garanderen dat gebruikers worden doorverwezen naar jouw site en niet naar die van de concurrentie.

1. Gebruik natuurlijke, long tail keywords

In plaats van traditionele short tail keywords te gebruiken, zijn de zoekopdrachten via stem vaak langer en op een natuurlijke manier geformuleerd. Wanneer je snel iets wil typen, zal je formulering uiteraard heel anders zijn dan wanneer je volledige zinnen formuleert. Veel voorkomende woorden in voice searches zijn dan ook wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. 

Wanneer we een recept opzoeken op internet zullen we dit bijvoorbeeld formuleren als “Recept lasagne” of “Lasagne recept”, terwijl bij het gebruik van voice search de vraag eerder zal klinken als “Hey Siri, hoe maak je verse lasagne?”

Zorg er dus voor dat je website voorzien is van een aantal long tail keywords die aansluiten bij normaal taalgebruik. Hierdoor zal je online content vaker aangeraden worden bij gesproken zoekopdrachten.

2. Biedt een FAQ-sectie aan op je website

Ook een FAQ-sectie kan je webpagina helpen om aangeraden te worden bij voice searches. Dit omdat de vraaggestuurde schrijfwijze in een FAQ-sectie overeenstemt met de terminologie van gesproken zoekopdrachten. De antwoorden uit de FAQ-sectie kunnen immers direct opgenomen worden in de database van de spraakassistenten. Dit kan meteen ook verzekeren dat de meest voorkomende vragen van klanten duidelijk en direct beantwoord worden.

3. Hou je gegevens up-to-date

Bij spraakgestuurde zoekopdrachten krijg je maar één kans om ervoor te zorgen dat de gebruiker de juiste informatie krijgt. Zorg er dus voor dat je gegevens steeds up-to-date zijn, omdat je gebruikers niet de kans krijgen om andere bronnen buiten je website te raadplegen.

4. Zorg dat je local listings compleet en up-to-date zijn

Omdat gebruikers spraakassistenten vaak buitenshuis of in de auto inzetten, worden ze vaak gebruikt om interessante plaatsen, hotels of horecazaken onderweg op te zoeken. Dit gebeurt veelal met het keyword “in de buurt”. Dit keyword zal ervoor zorgen dat Google alle lokale bedrijven doorzoekt en vergelijkt, en daarom is het belangrijk om je local listings up-to-date te houden. Zo kom je tussen andere lokale bedrijven te staan in de database, en heb je de beste kans om gevonden te worden.

Toepassingen van voice marketing

Spraakassistenten worden op dit moment voornamelijk gebruikt voor het genereren van leads, omdat ze het opzoeken van informatie vergemakkelijken en zo meer gebruikers naar je website leiden. Nochtans zijn de mogelijkheden van deze technologie veel uitgebreider dan enkel zoeken. Zo kan je bijvoorbeeld Google Action of Alexa Skill gebruiken om speciale acties te ontwikkelen. Deze acties werken dan als een soort applicatie bovenop de spraakassistent, en laten je toe om onder meer audiovisuele product journeys voor te schotelen, natuurlijke conversaties te programmeren en zelfs een unieke stem te geven aan je bedrijf. Deze mogelijkheden vallen onder de noemer voice marketing.

Een voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat deze acties al slim toepast is Bol.com. Deze webstore maakt gebruik van de volgende prompts om de shopervaring te stroomlijnen:

• “Wat is de dagaanbieding?”

• “Waar is mijn pakketje?”

• “Wat is een leuk cadeau voor mijn tante/vader/zus van X jaar?”

Deze prompts worden vervolgens beantwoord in een gepersonaliseerde stem, eigen aan het bedrijf, wat de hele gebruikservaring een stuk persoonlijker maakt. Verder verlagen de prompts de drempel voor prospecten en bieden ze meer gebruiksgemak voor bestaande klanten. Aangezien convenience marketing steeds belangrijker wordt in onze drukke samenleving, kan je bedrijf uitblinken op het vlak van gebruiksgemak door deze nieuwe technologie slim in te zetten.

Het potentieel van voice marketing is duidelijk: spraakassistenten zijn een unieke mix tussen de digitale en de fysieke wereld, wat een aantal nieuwe marketingopportuniteiten met zich meebrengt. Door de snelle en continue groei zal deze technologie in een mum van tijd niet meer weg te denken zijn uit het online marketinglandschap. Daarom is het nu de perfecte tijd om als merk in te spelen op deze revolutie en een pionier te worden op vlak van voice marketing. 

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.