Wat doet een conversation manager bij een voetbalploeg als Club Brugge?

Conversation Manager Kirsten Willem van Club BruggeEen van de best verkochte marketingboeken van de nog jonge eeuw in ons land is Steven Van Belleghems ‘The Conversation Manager’. Heel wat bedrijven hadden oor naar de filosofie en intussen duiken almaar meer conversation managers op. Een van de meest zichtbare is Kirsten Willem, conversation manager bij Club Brugge. Geen typische media-adverteerder, maar wel een voetbalploeg die beschikt over een uitgebreid pallet van eigen media. We vroegen Kirsten Willem naar het plekje van conversation management binnen de content marketingstrategie van Club Brugge.

Account based marketing whitepaper

Wat doet een conversation manager bij een voetbalploeg als Club Brugge precies?

Kirsten Willem: “Ik ga de conversatie aan met de supporters en ontwikkel een tweerichtingsverkeer in de communicatie. Club Brugge is een familiale club en staat open voor zijn fans. Social media zijn een ideaal middel om dat doel te bereiken. Enerzijds willen we luisteren naar onze fans en die informatie terugkoppelen naar het management, anderzijds willen we onze fans ook graag een blik achter de schermen gunnen. We zijn aanwezig op Twitter en Facebook met respectievelijk 12.000 en 76.000 volgers, hebben een eigen YouTube-kanaal, sinds begin juni zijn we actief op Instagram en we hebben ook een groep op LinkedIn voor onze business-to-business klanten. Verder houd ik me als conversation manager ook bezig met het begeleiden van de spelers op vlak van social media. Er zijn geen restricties, we laten hen vrij, maar organiseren bijvoorbeeld wel workshops en ze kunnen bij ons altijd terecht met vragen.”

Hoe werk jij samen met andere owned media zoals Club TV, de website, persconferenties, enz.?

Kirsten Willem: “Ik onderhoud een heel nauwe samenwerking met de andere media van Club Brugge. Als Club TV een filmpje draait met de spelersvrouwen, dan verzorg ik niet alleen de posts daarover op de sociale netwerken, maar werk ik ook mee bij het ontwerpen van materiaal of bij het aanbrengen van ideeën. Verder geef ik ook input voor de webmaster en ondersteun ik de PR- en press manager. Het is de bedoeling dat we elkaars taken indien nodig kunnen overnemen.”

Hoe vergaar jij content? Gebeurt dat georganiseerd, via redactievergaderingen, of eerder ad hoc in functie van de voetbalactualiteit?

Kirsten Willem: “Beide. Elke week houden we een communicatiemeeting waarop we bepalen wat we structureel zullen communiceren en bekijken wat voor onze doelgroep interessant kan zijn. Daarnaast verloopt veel communicatie echter ad hoc, zeker voor de social media. Door dagelijks rond te lopen tussen spelers en trainers kan ik perfect inschatten wat interessante informatie is om te delen met de supporters.”

Wat gebeurt er in ‘kalme’ periodes zoals nu, tussen twee voetbalseizoenen in. Communiceren jullie dan gewoon iets minder?

Kirsten Willem: “Neen. In kalme periodes gaan we heel bewust op zoek naar content. Aan onze start op Instagram bijvoorbeeld koppelden we een actie waarbij supporters foto’s konden taggen met Club Brugge, maar we riepen studenten ook op foto’s te maken tijdens het studeren en die koppelden we dan weer aan een wedstrijd om matchworn-shirts van onze studerende spelers te winnen. Er is altijd wel een manier om interessante informatie naar de supporters te brengen.”

Account Based Marketing whitepaper

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.