Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Facebook overschat zijn metrics

Het meten van de impact van je content op sociale media heeft een knauw gekregen nu Facebook een reeks overschattingen bekendmaakte. Het nieuws zet vraagtekens bij een systeem waarbij de sociale media zelf instaan voor de metrics waarmee marketers aan de slag gaan.

Facebook heeft laten weten dat het op nieuwe meetproblemen is gestoten, waardoor marketers een fout beeld hebben gekregen van hoe hun content presteert. Ook in oktober gebeurde dat al eens. Toen liet Facebook weten dat het bijvoorbeeld de gemiddelde kijktijd bij video’s systematisch had overschat, deze keer lag het probleem bij de bezoekcijfers en de leestijd van Instant Articles.

> Lees ook: Branding op sociale media: waarop moet je letten? 

Wat is het probleem precies?

Het precieze probleem is volgens Facebook niet al te groot. Het sociale netwerk staaft dat door erop te wijzen dat de fouten de metrics voor betaalde advertenties niet hebben beïnvloed. Toch lijkt er iets meer aan de hand, want de foute cijfers deden uiteraard wel dienst als basis voor de evaluatie en planning van vele contentmarketers die sterk geloven in hun owned media.

Facebook laat weten dat de leescijfers van Instant Articles sinds augustus 7 tot 8% te hoog ingeschat zijn

Share on Twitter:

Een beetje graven in de bewuste blogpost, toont bijvoorbeeld dat een bug die sinds mei bestaat ervoor gezorgd heeft dat de Page Insights (een indicator van de activiteit van je bezoekers op je Facebookpagina) systematisch te hoog werden ingeschat. Een geen beetje: 33% te hoog op weekbasis, 55% op vierwekelijkse basis. Het bereik per post bleef dan echter weer correct in dezelfde periode.

Instant articles

Waar het probleem met het tellen bij video’s in oktober nog leek mee te vallen, baren ditmaal vooral de Instant Articles zorgen. Instant Articles zijn artikels die je al in zijn geheel op Facebook kan lezen, zonder door te klikken naar de site van de publisher. Facebook laat weten dat de leescijfers sinds augustus 7 tot 8% te hoog ingeschat zijn. “De reden is een rekenfout”, geeft Facebook ootmoedig toe. “We berekenden het gemiddelde via een histogram met de gespendeerde tijd, in plaats van de totale tijd te gebruiken en te delen door het aantal kijkers.”

Metrics bugs gefixt

Facebook bugDat Facebook nu met de aankondiging komt, hangt samen met het voorstellen van de oplossingen, kort samengevat:

– Het herstelde de bovenstaande rekenfout voor de Instant Articles

– Het verstrengde de manier om het bereik van pagina’s te meten.

– Het ontwikkelde een betere update om de lengte van het videokijken te meten.

Onafhankelijk meten

Het is lovenswaardig dat Facebook zo open over zijn meetproblemen communiceert, maar desondanks zorgen de problemen voor pertinente vragen. De traditionele offline media hebben decennia terug bij marketers het vertrouwen gewonnen door te investeren in onafhankelijke organisaties die betrouwbare cijfers afleveren.

Denk maar aan het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) in België of de stichting Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) in Nederland. Die leveren kwaliteitsvolle bereikcijfers aan voor media waarin de lezer of kijker minder voetsporen nalaat dan digitaal het geval is.

De onthullingen van Facebook doen marketers terecht de vraag stellen of ze de cijfers die platformen zelf aanleveren nog wel helemaal mogen vertrouwen. Die vraag gaat overigens ruimer dan enkel Facebook.

Hoe moet dat dan?

Meer onafhankelijke deskundigheid bij het aanleveren van online content metrics staat op die manier plots duidelijk op de agenda. Technisch is het zeker een mogelijkheid om onafhankelijke instanties aan het werk te zetten.

Als reus onder de social media kijkt iedereen naar Facebook en dat heeft het netwerk ook begrepen. Samen met de bekendmaking van de fouten en de aanpassingen, liet het weten dat het zal werken aan een betere samenwerking met derde partijen. Het zet een ‘Measurement Council’ in het getouw om met adverteerders rond het onderwerp te werken.

Ongetwijfeld een stap in de goede richting, maar ook niet meteen heel baanbrekend. Voor 2017 ligt alvast een fijn maar belangrijk sectordebat in het verschiet. En hopelijk tussendoor niet te veel rekenfouten meer…

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.