Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Hoe ontwikkel je een SEO-strategie voor YouTube?

Als we aan zoekmachines denken, denken we meestal aan Google en misschien ook nog aan Bing, maar dat is het zo wat. Maar hoe zit het met YouTube? Dit is de op één na grootste zoekmachine na Google, maar dan met content gebaseerd op video. YouTube heeft onlangs Facebook voorbijgestoken als tweede meest bezochte website op het internet. 

Als je geen nieuwe potentiële klanten probeert te winnen via YouTube, sla je de bal mis. In dit artikel leggen we precies uit hoe je je YouTube-strategie kunt optimaliseren en de ranking van je videocontent kunt verhogen, zodat meer mensen deze bekijken – ongeacht de sector waarin je actief bent.

> Lees ook: Zo gebruik je met succes online video in B2B-contentmarketing

Bedrijven die focussen op hun ranking op Google, ontwikkelen meestal een SEO-strategie en investeren veel energie en tijd om specifieke webpagina’s hoog te laten eindigen in de ranking van de zoekmachine. Op YouTube posten veel bedrijven gewoon videocontent zonder die te optimaliseren voor zoekopdrachten.

Als je dit nog niet doet, is het hoog tijd om hiermee te beginnen. Vooral omdat je zo ook profiteert van het feit dat Google YouTube heeft overgenomen. De videocontent van YouTube krijgt vaak een hoge ranking op Google en de sociale netwerken promoten steeds meer videocontent. De trend is immers dat video het perfecte medium is om content te consumeren.

Keyword research blijft de basis

De essentie van SEO voor Youtube is dezelfde als die voor websites.

  1. Begin met het opstellen van een lijst trefwoorden die je wil ranken. Dit doe je op basis van de producten en diensten die je verkoopt, de sector waarin je werkt en de huidige trends. Je kunt de zoekfunctie van YouTube gebruiken om er een idee van te krijgen wat mensen zoeken. Als YouTube suggesties doet voor zoektermen, betekent dit dat mensen daar ook naar op zoek zijn.
  2. Onderzoek de volumes van de trefwoorden waarvoor je graag wil ranken en kies zoveel mogelijk voor long tail keywords. Bij langere zoekopdrachten is de kans groter dat je terecht komt bij mensen die echt op zoek zijn naar wat jij aanbiedt. Het zal ook makkelijker zijn om een hogere ranking te halen, omdat korte trefwoorden (1 of 2 woorden) doorgaans competitiever zijn.
  3. Gebruik een tool zoals Google Trends om waardevolle gegevens te verzamelen. Ga naar “YouTube search” onder de optie “Web search”, die je de YouTube-gegevens inzake zoekvolume geeft. Deze gegevens worden weergegeven in percentages in plaats van volumes, maar het helpt je zeker om de zoektrends te begrijpen.
  4. Een bonus om naar te streven, is je video ook hoog laten ranken op de zoekresultaten in Google – niet alleen op YouTube. Google lijkt de voorkeur te geven aan tutorials, reviews en grappige filmpjes. Hieronder zie je een voorbeeld van een zoekterm die ook video’s laat zien op de eerste resultatenpagina op Google.

    De makkelijkste manier om dit te testen, is door het trefwoord van je keuze in te geven op Google en te kijken of er al bestaande videoresultaten zijn, zoals in onderstaand screenshot. Als er geen video’s worden getoond, is het trefwoord of onderwerp waarschijnlijk niet geschikt voor videoresultaten op Google.

Vier SEO-optimalisatietips voor YouTube

  1. Optimaliseer de titel
    De titel moet de aandacht van je publiek trekken en tegelijk rekening houden met het trefwoord waarvoor je wil ranken. Hou het duidelijk en ga voor een lengte van minstens vijf woorden. Net als bij SEO voor webpagina’s kan het helpen om het trefwoord zoveel mogelijk aan het begin van de titel in te voegen.
  2. Optimaliseer de beschrijving
    De beschrijving is een van de belangrijkste onderdelen. Dit is immers wat YouTube en Google gebruiken om de context van de video te begrijpen, zodat deze kan worden gerankt. Probeer de beschrijving minstens 250 woorden lang te maken en zorg ervoor dat je belangrijkste trefwoord aan het begin staat. Vermeld je trefwoord 2 tot 4 keer, maar op een natuurlijke, betekenisvolle manier. 
  3. Optimaliseer de thumbnail
    Om clicks te verzamelen, is de thumbnail super belangrijk. Als de thumbnail er onaantrekkelijk uitziet, is de kans klein dat je veel hits krijgt. Dit zijn onze beste tips voor thumbnails:

    – Geef een voorproefje van de video en zorg voor een hoge kwaliteit.
    – Probeer de afbeeldingen te voorzien van titels en grafieken.
    – Maak de mensen enthousiast over wat ze te zien zullen krijgen!
  4. Lengte matters
    Het algoritme van Youtube is getraind om wat langere videos hoger te ranken dan kortere videos. De redenering is eenvoudig. Hoe langer mensen kijken hoe beter dit is voor Youtube. Een video van 15 min zal dus een hogere score van het Youtube-algoritme krijgen dan een video van 5 min.

Kies je tags

Gebruik een goede mix van zinnen en enkelvoudige trefwoorden die het meest relevant zijn voor het onderwerp van je video. Deze tags kunnen helpen om je video te laten verschijnen in de sidebar met verwante video’s, wat de kans verhoogt dat ze bekeken worden.

Focus op het engagement van de gebruikers en de prestaties

YouTube is niet bepaald transparant over hoe het algoritme om video’s te promoten werkt en hoe het de kijkers helpt om nieuwe content te ontdekken. Wat belangrijk lijkt, is hoe lang de kijkers naar je content kijken en hoe ze erop reageren, bijvoorbeeld met comments en likes. YouTube wil dat gebruikers op de website blijven. Het is dus interessant om de analytics van YouTube te gebruiken om inzicht te krijgen in de belangrijkste statistieken.

De kijktijd heeft betrekking op het totale aantal uren dat een video werd bekeken. De gemiddelde kijkduur zou je een idee moeten geven van hoe boeiend de werkelijke content is. Andere KPI’s om in het oog te houden, zijn onder meer ‘vind ik leuk’ vs. ‘vind ik niet leuk’ en het impressie-doorklikpercentage. Dit is het percentage clicks dat de video kreeg in verhouding met het aantal keer dat de video voorgesteld werd. Hoe meer, hoe beter!

Mik op de conversie van je abonnees

Als je hoopt om je doelpubliek te vergroten, kan de conversieratio je helpen te begrijpen welke video’s zo populair zijn dat ze ervoor zorgen dat kijkers zich abonneren. Je kunt deze gegevens bekijken binnen het analytics-platform van YouTube. Een trouwe resem abonnees die je video’s bekijken kort nadat ze zijn geüpload, is positief voor het rankingalgoritme van YouTube.

In feite krijgen nieuwe video’s meestal extra aandacht, zodat ze een grotere kans hebben om aan anderen te worden aangeboden of aanbevolen. Overweeg volgens een vaste frequentie te posten. Zo raken je abonnees gewend aan content op een bepaalde dag of tijd.

Engageer je community

Het engagement van je doelpubliek via interactie zoals comments, delen en intekenen als abonnee correleert met de rankings. YouTube heeft zelfs een gids voor het creëren van boeiendere inhoud, die expliciet de video’s met een sterk engagement aanprijst … Moedig de kijkers aan om comments of vragen achter te laten en doe vervolgens de moeite om daarop te reageren.

Engagement is een belangrijke maatstaf voor YouTube, dus probeer dit zo veel mogelijk aan te moedigen. Je kunt ook je eigen comments plaatsen waarin je kijkers specifieke vragen stelt, of je kunt annotaties uitproberen om je publiek te vragen een comment na te laten.

Promotie is de sleutel

Als je net begint op YouTube, is het essentieel om de interesse in je kanaal een boost te geven en je doelpubliek op te bouwen via bestaande kanalen. Hoe je dat specifiek doet, hangt af van de marketingkanalen die je bedrijf al gebruikt. Dit is voor iedereen anders.

Dit zijn vier promotietactieken om meer views te hebben:

  1. Gebruik sociale media – met hopen!
    Het maakt niet uit welke socialemediaplatformen je gebruikt, je kan overal videocontent promoten bij je volgers. Je kan abonnees niet enkel vragen om je nieuwste video te bekijken, je kan er ook een preview van plaatsen op sociale media om hun interesse te wekken.

  2. Link naar je video in je e-mailhandtekening
    Waarom niet je laatste video delen of gewoon een link naar je YouTube-kanaal zetten in je e-mailhandtekening? We sturen allemaal genoeg mails om dit tot een waardevolle promotietactiek te maken.

  3. Promoot je kanaal met reclame
    Laat je kanaal sneller groeien en investeer in reclame. Hiervoor bestaan er meerdere mogelijkheden binnen het YouTube-platform: in-stream advertenties, advertenties die naast verwante YouTube-video’s verschijnen en bumperadvertenties die zes seconden of minder duren. Ga naar de Creator Academy voor meer informatie over reclame op YouTube.

  4. Gebruik influencer- of partnermarketing om je bereik te vergroten
    Influencers zijn overal aanwezig op YouTube omdat het het perfecte platform is om je persoonlijkheid in de verf te zetten. Geen paniek als je een B2B-bedrijf bent, er zijn influencers in alle sectoren. Je kunt ook zakelijke partnerschappen cultiveren.

    Begin met een reeks criteria op te stellen van de juiste influencer of partner om mee samen te werken. Je kunt die dan bijvoorbeeld interviewen in een video, of samen interessante content opstellen over een onderwerp dat je publiek nauw aan het hart ligt. Door samen te werken, kun je je publiek uitbreiden door elkaars publiek in te lijven.

De populariteit van video’s zal niet snel verdwijnen. Gebruik deze strategische SEO-technieken dus om je YouTube-kanaal op te bouwen en je publieksbereik te vergroten. Maak het de mensen gemakkelijk om nuttige en leuke content te vinden en verbeter zo je YouTube-strategie.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.