Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Wat kan je als B2B-bedrijf met LinkedIn Stories?

Viel het je ook al op? Almaar vaker krijg je op LinkedIn een melding van een contact dat een ‘verhaal’ heeft gepost. Geen klassiek artikel, maar vaak een beeld of een korte video die na het bekijken weer verdwijnt. Naar analogie met de bekendere Instagram Stories kan je nu ook op LinkedIn Stories delen. Maar wat kan je daar als B2B-bedrijf mee aanvangen?

Voor we die vraag kunnen beantwoorden, duiken we even dieper in deze feature van LinkedIn. Ook Facebook en Instagram hebben Stories en de werking op LinkedIn is vergelijkbaar. Aan een verticaal beeld (dus ook een video) voeg je tekst (of een sticker) toe en daarna deel je het met je volgers. De typische tijdelijke beschikbaarheid is ook op LinkedIn aanwezig, want na een dag (24u) verdwijnt het verhaal vanzelf weer. Wel kunnen je volgers meteen reageren of chatten.

> Lees ook: Zijn Instagram stories interessant voor een B2B_bedrijf?

Target: interactie

Dat laatste kenmerk is dan ook meteen het belangrijkste voordeel. De Stories mikken op directe interactie met uw netwerk. Je deelt het snel, het blijft niet lang beschikbaar en vraagt dus om snelle reacties. Die reactie hoeft zelfs geen groepsdiscussie te worden, je kan ook vanuit Stories rechtstreeks 1-op-1 chats opzetten. Vooral bedrijven die in hun contentstrategie interactie als doel hebben vooropgesteld, kunnen met Stories hun voordeel doen.

Toch merk je dat het voor veel bedrijven nog aftasten blijft. Dat content normaal gezien beschikbaar blijft voor iemand die later op je LinkedIn-profiel terechtkomt, is voor veel contentmarketeers behoorlijk waardevol. Bovendien zijn veel bedrijven de waarde gaan inzien van kwaliteitscontent. Die content maken ze niet vlugvlug en als ze deze delen op LinkedIn is het belangrijk dat het kwaliteitsimago intact blijft. Stories lijkt daar wat mee te vloeken. Hoe kan je deze ‘hapsnap’ content toch goed invullen?

Wat werkt en wat niet?

Aangezien LinkedIn bij uitstek een professioneel sociaal netwerk is, is het belangrijk dat je ook bij Stories trouw blijft aan je contentrichtlijnen. Dat betekent echter niet dat het onmogelijk is om binnen die contouren creatief en interactief aan de slag te gaan. Stories over interessante momenten achter de schermen, een blik in uw gebouwen of zelfs een kort live verslag van een gebeurtenis kunnen er goed werken.

Content waarin je belangrijke kennis deelt met je publiek of nieuwe medewerkers aankondigt, oogt minder Stories-waardig. Maar voor deze nieuwe feature (beschikbaar sinds eind 2020 in België) is niets in steen gebeiteld. Nog maar héél weinig bedrijven gebruiken het, echt sterke cases zijn er nog niet, maar dat biedt ook ruimte om het uit te proberen. Het valt op hoe in de States amateuristisch ogende video’s van bedrijven het soms toch heel goed doen via Stories. Wie altijd een klein percentage van zijn content reserveert voor experimenten, vindt dit jaar met Stories een zeker te proberen nieuwkomer op zijn weg.

Ok, maar ook in B2B?

B2B-bedrijven zijn graag en met velen aanwezig op LinkedIn, maar doen dat met een doel. Ze willen klanten binden, interactie opzetten of thought leadership uitstralen. Het zijn drie doelen waar de klassieke artikels of bijdragen op LinkedIn goed bij passen. Wat LinkedIn wil met Stories is een extra laag creëren voor B2B-bedrijven. Weinigen in uw publiek zitten te wachten op acht bijdragen van uw bedrijf per week, maar die twee of drie echt goede bijdragen aanvullen met korte sneaks die iets interessant toevoegen? Dat lijkt al meer op een goede planning met inbegrip van Stories.

Zie het als een extra manier om je publiek blijvend te informeren zonder in overload te vervallen. Een laagdrempelige manier bovendien, denk maar aan de 1-op-1 chat die voor een persoonlijk pigment zorgt. Of het echt een manier is om gedegen aan je thought leadership te bouwen, is een nog eerder onbeantwoorde vraag. Een CEO wordt een autoriteit door inhoudelijk uitgediepte content te delen. Of die genoeg zal doordringen via Stories is nog maar de vraag.

Employer Stories

Maar het hoeft uiteraard niet altijd de CEO zijn die content verspreidt. Misschien klinkt Stories wel als muziek in de oren van je HR-departement dat zich in de haren krabt over hoe het de Instagram-generatie kan laten solliciteren bij je bedrijf. Uiteraard is een verzorgde company page dan een absolute voorwaarde, maar korte Stories kunnen volgers wel bewijzen dat je een dynamische onderneming bent. Opnieuw is het een uitgelezen kans om de interne cultuur naar voor te brengen en zeer gericht (en persoonlijk) met kandidaten in gesprek te gaan. 

Mijd de promo

Conclusie: bottom line kan LinkedIn Stories een boeiende aanvulling worden als we met zijn allen enkele hinderlagen ontwijken. Houd het professioneel en verval niet in ongepaste content. Ook al is het wat lichtvoetiger, het is goed om op LinkedIn zakelijk te blijven. Daarnaast kan ook overdaad hier schaden. Stories zijn op dit moment vooral een aanvulling, dus bombardeer er je publiek niet mee. Alles met mate.

Tot slot en niet de minste valkuil is toch weer die van de zelfpromotie. Snel content maken kan je in verleiding brengen om vooral over jezelf te communiceren: mijn bedrijfscultuur, mijn nieuws, mijn evenement. Toch verandert de komst van een feature als Stories niets aan het uitgangspunt van goede contentmarketing: je brengt content in de eerste plaats om je publiek doorheen de customer journey te helpen. Navelstaarderij op Stories is daarvoor zelden een meerwaarde.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.