Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Zijn Instagram Stories interessant voor een B2B-bedrijf?

Almaar meer bedrijven gebruiken Instagram Stories om hun merk of producten in de kijker te zetten. B2C-merken vinden er een almaar groter publiek, maar kan je er ook als B2B-merk mee aan de slag?

Het is uiteraard geen toeval dat LinkedIn sinds vorig jaar vol inzet op LinkedIn Stories. LinkedIn had net als vele andere gemerkt dat de Stories mee het succes van Instagram bepalen en dat er een markt voor bedrijven open ligt. Meer dan 500 miljoen Insta-gebruikers posten en bekijken dagelijks Instagram Stories. Het is met andere woorden een uiterst populaire manier om content op dit sociale netwerk te consumeren. Bovendien blijkt dat één op de drie van de best bekeken Stories afkomstig is van een bedrijf. 

Wat zijn Instagram Stories?

Een InstaStory verzamelt story blocks met beeldmateriaal (foto, video) en geeft dat verhaal voor een beperkte tijd weer. Een hele Story blijft 24 uur online en verdwijnt daarna vanzelf. Tegenover die tijdelijke verschijning staat dat de verhalen wel prominent worden weergegeven bovenaan de feed van de gebruikers. Met stickers en filters van Instagram kan je de Stories bewerken, maar let op, voor sommige van die toepassingen zal je als bedrijf je account moeten laten verifiëren. Is die horde genomen, dan kan je als B2B-bedrijf IG Stories ook echt wel integreren in je contentmarketing. Hoe pak je dat het best aan.

> Lees ook: Wat kan je als B2B-bedrijf met LinkedIn stories?

Tip 1. Start met je strategie

Het heeft geen zin om zomaar wat Stories op je B2B-doelgroep los te laten. Denk ook hier in de eerste plaats strategisch. Een strategische denkoefening zal de vraag of het de moeite loont meteen een stuk scherper beantwoorden. Je hoeft geen aparte distributiestrategie voor IG Stories te ontwikkelen, maar bekijkt best op welke punten in de customer journey de Stories toegevoegde waarde kunnen hebben. Bekijken we de klassieke funnel, dan kunnen deze Stories zowel ingezet worden in trajecten die mikken op meer zichtbaarheid als bijvoorbeeld voor lead generation. Bloglovin’ maakte een mooie grafiek die IG Stories in de awareness-fase situeert, maar verderop in dit artikel leggen we uit hoe het met een goede distributiebenadering ook tot indirecte leads kan leiden.

Tip 2: Alles start met een goed verhaal

Maak geen Story om de Story. Net zoals een blogpost een goed verhaal moet hebben, moet een InstaStory verhaalwaardig zijn. Stel enkele criteria op waaraan de content moet voldoen alvorens het een IG Story waard is. En denk vooral nooit ‘het blijft toch maar een dag online’. Ook deze content moet over dezelfde kwaliteitslat als eender welk stuk content van je bedrijf.

Is het event dat ik live ga delen interessant voor mijn sector? Bevat de whitepaper die ik promoot met een InstaStory voldoende tips en tricks? Is het artikel op mijn website vernieuwend en niet één van de dertien in een Google-dozijn? Wees kritisch op de verhalen die je op Instagram zet. Nog te vaak wordt vertrouwd op de creatieve extra’s van Instagram, terwijl de kern voor het succes echt wel in de verhaalkwaliteit zit. Al is het duidelijk dat het zonde is om een goed verhaal niet te voorzien van enkele van de interessante creatieve extra’s.

Tip 3: Verdiep je in de creatieve mogelijkheden

Een belangrijk deel van het succes van Instagram Stories is te danken aan de creatieve kwaliteit die je als bedrijf aan de dag kan leggen. Vergeet even het spelen met filters of emoji’s waar je je als bedrijf misschien niet meteen mee associeert en bouw op de opties die bijvoorbeeld de stickers openen. Je kan een locatie delen, iemand vermelden in een verhaal, een poll invoegen of een vraag stellen aan je volgers, de tijd vermelden of laten aftellen, een quiz integreren, chatten met je volgers,…

Idem wat betreft de mogelijkheden voor video: je kan live video delen, spelen met focus-effecten, video’s integreren die continu door- en terugspoelen, enzovoort. Veel van deze mogelijkheden zijn niet zomaar gimmicks, maar toepassingen die inzetten op een groter engagement, op een meer directe reactie. De kijker weet ook dat hij binnen de dag moet reageren als hij dat wil. Daardoor ontspinnen zich sneller interacties met volgers en krijg je als bedrijf sneller feedback over hoe je publiek de content oppikt.

Tip 4: Geef IG Stories een goed distributiemechanisme

Het mag duidelijk zijn: IG Stories gaan de verveling tegen. Je volgers krijgen keer op keer andere verhalen, wat je als bedrijf ook uitnodigt om zeer regelmatig Stories te blijven posten. Meermaals per week is zeker niet overdreven en dat vergt organisatie op meerdere vlakken. Ten eerste in de follow-up, om de interactie te monitoren. InstaStories zijn een aanrader voor B2B-marketeers die inzetten op interactie, maar het vraagt ook middelen om die interactie waar te maken.

Ten tweede heeft ook je distributiestrategie organisatie nodig. Want awareness is fijn, maar wat als je als B2B-bedrijf ook mikt op lead generation? Dat proces verloopt vaak indirect door volgers de weg naar je website te tonen. Heb je 10.000 volgers of is je account geverifieerd, dan kan dat.

In B2B is Salesforce een uitstekend voorbeeld. Als Salesforce een sterke blogpost publiceert op zijn site, met daarin bijvoorbeeld tips over service design, dan schuift de Instagram account meteen mee. In de Stories komt een visual uit de blogpost, een titel en een heel korte intro. Die genereert traffic naar de site en onderaan de blogpost staat een formulier waarmee je kan inschrijven op de nieuwsbrief. Een indirecte manier om leads te genereren, die bovendien veel weg heeft van de klassieke promotie via sociale media. Enkel kan Salesforce via het gebruik van de creatieve mogelijkheden zijn doorklikratio stevig opkrikken en daarvan op de site meteen het resultaat op vlak van leads aflezen.

Het voorbeeld van Salesforce geeft aan dat IG Stories zo zijn instapniveaus heeft. Ben je een groot bedrijf dat makkelijk zijn account kan laten verifiëren, dan kan je snel naar lead generation. Zet je als kleiner bedrijf de eerste stappen op Instagram, bouw dan eerst bereik op, leer het netwerk kennen en investeer in Stories zodra je aanpak op Instagram op scherp staat.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.