Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

4 tips om jouw blogpost te optimaliseren voor SEO in 2022

In dit artikel bespreken we vier concrete manieren om de SEO van jouw blogartikel te verbeteren. Om te beginnen leggen we uit hoe je na het zoekwoordonderzoek het juiste zoekwoord kiest en dat correct verwerkt in je artikel. Daarna geven we je tips voor een sterke meta description. Ten slotte bespreken we het belang van een vlot scanbaar artikel en lichten we toe hoe je dat bekomt.

> Lees ook: wat zijn topic clusters en hoe verbeteren ze je SEO?

Tip 1: kies het juiste zoekwoord

De juiste zoekwoorden kiezen, is een van de belangrijkste elementen om de vindbaarheid van jouw blogartikel te verbeteren. Daarvoor onderzoek je eerst grondig welke zoektermen jouw doelgroep gebruikt en de populariteit ervan. Aan de hand van dat onderzoek maak je vervolgens een zoekwoordenlijst en kies je de beste optie. Maar hoe kies je de beste optie?

Eerst moet je weten dat er niet altijd maar één geschikt zoekwoord is. Je kan er ook meerdere kiezen, maar beperk je tot maximaal drie. De keuze van het zoekwoord maak je op basis van de volgende criteria:

  • Populariteit: wordt het door voldoende mensen gebruikt?
  • Relevantie: sluit het goed aan bij de inhoud van je blogpost?
  • Haalbaarheid: maak je kans tegen de concurrentie met dat zoekwoord?

De populariteit van een zoekwoord bepalen, is relatief eenvoudig. Er zijn heel wat online tools die je daarbij helpen. Programma’s zoals Zoekwoordplanner van Google, Moz Keyword Explorer en Ahrefs geven duidelijk weer hoe vaak een bepaald woord opgezocht wordt. 

Om een relevant zoekwoord te kiezen, bepaal je eerst of dat woord sterk aansluit bij de inhoud van jouw artikel. Kies een kernwoord dat de essentie van jouw tekst duidelijk weergeeft. Houd daarbij ook rekening met de intentie van de doelgroep die je wil bereiken. Plaats je daarvoor in de schoenen van de gebruiker. Wat gaat er precies om in zijn hoofd? Waar is hij naar op zoek en hoe bied jij daar een concreet antwoord op? Hoe zoekt hij dat op? Door op dergelijke vragen een helder antwoord te formuleren, vind je makkelijker zoektermen die effectief relevant zijn voor jouw doelgroep.

Het is cruciaal dat je kiest voor een zoekwoord dat haalbaar is. Sommige termen zijn namelijk zeer competitief. Als je een zoekwoord ingeeft op Google en in de resultaten alleen artikels ziet van grote ondernemingen, heb je met een kleinschalige blog weinig kans op succes. Dan kies je beter een langere zoekterm. Zo is er bijvoorbeeld op “bureaustoel” aanzienlijk meer concurrentie dan op “verstelbare bureaustoel met wieltjes”. Vind je met een zoekwoord direct kleinere blogs? Dan is de kans al veel groter dat het een geschikte zoekterm is voor een kleinschalige blog.

Je kan ook de haalbaarheid van een zoekwoord bepalen door middel van sites die het werk voor jou doen. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van AhrefsSEMrush of CanIRank.

Eens je het zoekwoord waarmee je gaat werken bepaald hebt, zoek je er best ook synoniemen en afgeleiden voor. Die gebruik je waar mogelijk doorheen het artikel.

Tip 2: implementeer het zoekwoord correct

Na het bepalen van het juiste zoekwoord, moet je het nog juist implementeren doorheen je artikel.

Om te beginnen is het van belang om jouw gekozen zoekterm te verwerken in de titel. Let erop dat het een prikkelende titel is die weergeeft waar jouw artikel precies over gaat. Ten tweede gebruik je het zoekwoord nogmaals in een tussenkop of zelfs in meerdere tussentitels. Zorg er ook voor dat het in de URL van de pagina staat, maar maak de URL niet te lang.

Voeg een alt-tekst toe aan de afbeeldingen die je gebruikt en verwerk daarin het zoekwoord. Ten slotte verwerk je het ook nog in de eerste en laatste alinea van je tekst.

Nadat je het zoekwoord zorgvuldig geïmplementeerd hebt, weet Google beter waar jouw artikel over gaat. Dat zorgt ervoor dat het artikel hoger in de zoekresultaten verschijnt bij relevante zoekopdrachten. 

Let er wel op dat je de zoekwoorden op een natuurlijke manier doorheen het artikel verwerkt. Het is essentieel dat de tekst vlot en aangenaam leesbaar blijft. Creëer daarom zeker geen teveel aan zoekwoorden door de tekst ermee vol te proppen. We schrijven namelijk altijd in de eerste plaats voor echte mensen, niet voor zoekmachines. Als jouw tekst een sterke optimalisatie voor SEO heeft, maar niet prettig leest, maakt hij weinig kans op een hoge ranking in de zoekresultaten. Dat komt bijvoorbeeld doordat er naar slecht geschreven artikels minder backlinks gegenereerd worden en gebruikers die minder lang bekijken. Zaken die van groot belang zijn voor de Google ranking.

Tip 3: schrijf een sterke meta description

Een sterke meta description zorgt voor een hogere doorklikratio en helpt zo bij de SEO van jouw blog. Voor een goede meta description moet je rekening houden met verschillende elementen. Een eerste belangrijk aspect is de lengte. Zorg ervoor dat het tekstje niet langer is dan 160 karakters (inclusief spaties), zodat het niet halverwege wordt afgebroken. Een kortere omschrijving kan ook, maar maak het zeker niet te kort.

Ten tweede moet jouw meta description een duidelijke omschrijving zijn van wat er precies op de pagina staat. Daarom maak je er best één voor elke pagina. Zorg er wel voor dat het uniek is en de interesse van de lezer wekt. Een duidelijke meta description kan er als volgt uitzien:

Herhaal in de meta description het belangrijkste zoekwoord van jouw pagina. Als de lezer dat zoekwoord ingeeft in de zoekbalk, zet Google het in de meta description in het vet. Dat zorgt voor een visuele prikkel, waardoor de lezer er sneller op klikt.

Ten slotte kan een duidelijke call to action zoals “download nu” ook de doorklikratio verhogen. Dat hangt echter af van de situatie en werkt niet even goed bij elke pagina. Forceer het dus niet als het niet toepasselijk is.

Tip 4: verbeter de SEO van jouw blog door een betere scanbaarheid

Het is belangrijk dat jouw blogartikel een goede scanbaarheid heeft. Enerzijds zorgt dat ervoor dat je artikel vlot leesbaar is. Dat maakt je artikel aangenamer om te lezen, waardoor de lezer het minder snel zal wegklikken. Doordat de lezer dan langer naar jouw pagina kijkt, identificeert Google het als een sterker artikel en krijgt het mogelijk een betere ranking.

Anderzijds zorgt een goede scanbaarheid ervoor dat Google beter weet waar jouw artikel precies over gaat. Dat resulteert dan weer in een hogere ranking in de zoekresultaten bij relevante zoekopdrachten.

Een goede scanbaarheid van een blogartikel is dus cruciaal voor SEO. Maar hoe maak je jouw artikel scanbaar? Daar zijn verschillende manieren voor. Ten eerste is het belangrijk om met titels en tussenkoppen te werken. Maak daarbij gebruik van de H1, H2 en H3 tags. Zo weet ook Google dat het om koppen gaat. Dat is belangrijk, aangezien voor Google de koppen harder doorwegen bij het bepalen waar jouw tekst over gaat.

Hier zijn nog enkele andere manieren om je tekst scanbaar te maken:

  • Schrijf korte alinea’s
  • Gebruik opsommingen
  • Zet belangrijke woorden in het vet
  • Gebruik afbeeldingen
  • Voeg witruimte toe tussen alinea’s en tussenkoppen
  • Gebruik signaalwoorden

Nu is het aan jou!

Je weet nu dat je moet kiezen voor relevante zoekwoorden die voldoende populair zijn, waarbij je kans maakt tegen de concurrentie én hoe je die correct implementeert in jouw blogartikel voor een sterkere SEO. Daarnaast ken je de vereisten van een sterke meta description en kan je de scanbaarheid van jouw tekst verbeteren. Pas de bevindingen nu toe in jouw blog en ervaar het resultaat zelf!

Boost je contentmarketing! Werk samen met de meest gespecialiseerde contentcreators en contentmarketeers uit ons internationaal netwerk.

Meer info

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.