Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

21 marketeers delen hun visie over 2021

Ieder jaar vraagt Mediaforta aan meer dan 20 digitale experten welke de digitale trends zijn van het volgende jaar. Naast het delen van hun verwachtingen geven alle experten ook heel concrete tips. Deze tips kan je als bedrijf meteen gaan inzetten om verder te groeien. In deze blogpost kan je alvast het voorwoord vinden van dit ebook. 

2020 een magisch digitaal jaar?

2020 was voor heel wat goeroes de deadline voor een tsunami aan technologische doorbraken. 2020 is bovendien een rond cijfer, een bijna een magisch cijfer, en dat deed menig luisteraars van al deze voorspellingen volop dromen.  Amazon zou zijn pakketjes leveren met drones, de waarheid is dat ze anno 2020 nog steeds in testfase zitten, tegen 2020 zou Toyota een volledig zelfrijdende wagen op de markt brengen, de realiteit is dat ze vandaag een wagen hebben die op de autostrades gedeeltelijk autonoom kan rijden. En zo zijn er tal van technologische voorspellingen die niet zijn uitgekomen. Of misschien moeten we zeggen nog niet zijn uitgekomen. Want een ding is zeker. Al deze bedrijven zetten volop in op het digitale en nieuwe technologie. En aan een gebrek van enthousiasme, creativiteit, en gedrevenheid lig het zeker niet.

> Beluister ook: de podcast van Tom Peeters over Contentmarketing Trends 2021

Het is niet omdat er heel wat voorspellingen nog niet zijn uitgekomen dat er niets gebeurd is. Wel integendeel. Er is geen enkele sector die zo innovatief en disruptief bezig is. We weten als marketeers al langer dat er een digitale revolutie plaats vindt die een dikke twee decennia geleden werd opgestart. We weten ook dat er digitale trekpaarden zijn die het voortouw nemen, en de trends zetten. We hebben ook gezien hoe toen nog ‘schunnige’ bedrijfjes ondertussen zijn uitgegroeid tot absolute eenhoorns. We weten ook hoe start-ups volop de gevestigde waarden uitdagen via nieuwe business modellen volop gebaseerd op digitale technologieën. 

“Het bizarre is dat bedrijven die volop digitaal uitgedaagd werden, vaak nog meer gingen zitten op hun bestaand businessmodel.”

En ondanks al dat geweld, was of is nog niet iedere ondernemer overtuigd van de kracht en de mogelijkheden van het digitale. Het bizarre is dat bedrijven die volop digitaal uitgedaagd werden, vaak nog meer gingen zitten op hun bestaand businessmodel. Ik herinner mij gesprekken van enkele jaren geleden met retailerketens die spraken over het voordeel van al hun winkelpunten, ik herinner mij gesprekken met muziekfirma’s die er alles aan deden om hun bestaand businessmodel te verdedigen.

Ondertussen sukkelen tal van deze bedrijven van de ene reorganisatie in de andere, of bestaan ze al niet meer. Het is uiteraard verre van evident om meteen je businessmodel te veranderen, je oude cash cow in de etalage zetten en volop te investeren in nieuwe technologieën. Want ook al doe je dat, succes is niet gegarandeerd. 

En toen kwam corona… 

Geen enkel bedrijf had in zijn businessplan 2020 corona voorzien. Toen we ermee geconfronteerd werden stond de hele bedrijfswereld plots voor gigantische digitale uitdagingen. Het was dan ook een absolute eye-opener, voor heel wat bedrijven die hun digitale presence en workflows nog niet op orde hadden. En of we nu willen, erin geloven of niet. Een ding was zeker, we hadden als bedrijf geen keuze meer.

Heel wat bedrijven hebben dan ook hals over kop moeten schakelen om hun digitale visibiliteit inorde te krijgen (bron Corona Impact barometer Feweb). Zo hebben de helft van de Vlaamse winkel-ondernemers, die voor de lockdown nog niet online actief waren, tijdens de lockdown een webshop geopend (bron: UAntwerpen-onderzoeker Joris Beckers). En heel wat bedrijven hebben snel budgetten verschoven naar verdere digitalisering. En zo wordt 2020 alsnog een digitaal jaar dat in de ‘geschiedenisboeken’ zal staan.

En wat met de consument? 

Die was al voor corona een absolute digitale expert, en die is tijdens corona enkel nog meer digitaal expert geworden. Zij gingen volop consumeren bij bedrijven die hun digitale aanwezigheid al voor corona netjes in orde hadden. Zo zien we dat de uitgaven voor fysieke producten die online gekocht werden in de eerste jaarhelft van 2020 met 33% gestegen waren, 1 op de 3 kledingstukken die in deze periode gekocht werden, werden online besteld (bron marktonderzoek Becommerce) . Maar ook de lokale handelaar die al online actief was voor de lockdow, zag zijn inkomsten tijdens de lockdown sterk stijgen (bron: UAntwerpen-onderzoeker Joris Beckers).

B2B gaat ook volop digitaal

Ook in de B2B sector moest er door corona digitaal gewerkt en verkocht worden. De consument was hier al lang klaar voor. Zo blijkt uit onderzoek gedaan door Merit, waaruit blijkt dat vandaag 73% van de B2B aankopen gebeurt door millenials. De millenials zijn een generatie die groot geworden is met het internet. 

“Wij zijn er dan ook van overtuigd, dat content, vooral kwalitatieve content in combinatie met de nodige creativiteit en personalisatie, hét middel is om het hart, en uiteindelijk de business van de digitale consument te winnen.

Maar hoe koopt die consument digitaal? 

Dat hangt af van product tot product, maar een ding is zeker. De consument informeert zich eerst volop online, alvorens hij met een verkoper wil spreken, of meteen tot een aankoop overgaat.  Wij zijn er dan ook van overtuigd, dat content, vooral kwalitatieve content in combinatie met de nodige creativiteit en personalisatie, hét middel is om het hart, en uiteindelijk de business van de digitale consument te winnen.

Door klanten te informeren, te inspireren en te educeren, met kwalitatieve content worden we als merk digitaal zichtbaar en tonen we ons thought leadership.  Wij zijn er dan ook van overtuigd dat 2021 nog meer merken gaan inzetten op digitale contentmarketing. Maar we voorspellen ook dat bij heel wat bedrijven de contentmarketingmotor niet zal aanslaan. Omdat ze het verkeerd aanpakken, omdat ze snel uit zijn op succes, omdat hun content niet afgestemd is op de interesses van hun doelgroep, of omdat ze de middelen niet willen of niet kunnen investeren die nodig zijn. 

21 digitale experten over 2021

Wij zijn met Mediaforta opnieuw verheugd dat wij 21 top digitale marketeers en digitale experten bereid gevonden hebben om ook hun digitale (content)marketing visie voor 2021 te willen delen. 

visie 21 marketeers op 2021

Veel leesplezier en vooral een gezonde digitale toekomst toegewenst,
Tom Peeters
CEO Mediaforta
Ook zin om je mening of expertise te delen met andere marketeers en experten?

Contacteer ons dan via hello@mediaforta.be.
Mediaforta heeft heel wat publicaties waar jij als marketeer, of expert ook in kan schitteren.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.