Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Clever omgaan met de Blog Topic Generator van Hubspot

hubspot algorithmHubspot heeft gezorgd voor het nieuwste hebbeding in digitale content marketing: een Blog Topic Generator. Op basis van drie keywords die je zelf ingeeft, genereert Hubspot een lijst van vijf topics die een goede blogpost zouden kunnen opleveren. Leuk is het zeker wel en voor wie het met de nodige spielerei aanpakt, kan het ook voor wat inspiratie zorgen. Maar deze vondst van Hubspot te rigide toepassen, kan ook contraproductief werken. Enkele tips om de Blog Topic Generator verstandig in te zetten.

Lees ook: Interne contentmarketing wordt een topprioriteit in 2021

Het ligt voor de hand waar Hubspot zijn inspiratie voor de Blog Topic Generator haalde. Een blogger die ten alle tijd overloopt van inspiratie bestaat niet, al raken de meeste goed gestoffeerde blogs met de mix van planning, overleg en goed werkende voelsprieten al een eind ver. Toch is een writers block helaas geen zeldzaam fenomeen en dus ontwikkelde Hubspot een algoritme dat op basis van drie zelfstandige naamwoorden een aantal mogelijke onderwerpen voor je blog kan bedenken. Hubspot preciseert overigens vrij duidelijk dat het ‘maar’ een algoritme is. Een garantie dat het een goed topic of zelfs een goede blogpost oplevert, kan Hubspot niet geven.

Proef op de som

We namen zelf de proef op de som en lieten Hubspot aan de slag gaan met de termen ‘digital’, ‘content’ en ‘marketing’. Drie termen die in wezen de ruggengraat van deze blog vormen. De vijf topics die dat opleverde zijn:

  • 5 Tools Everyone in the digital Industry Should Be Using
  • The Worst Advice We’ve Ever Heard About content
  • 10 Signs You Should Invest in marketing
  • The history of digital
  • How to Solve the Biggest Problems With content

We kunnen het al verklappen: geen van de vijf zal ooit boven de titel van een blogpost op Mediafortablog prijken (ook niet in het Nederlands). De tweede suggestie komt nog het dichtst in de buurt, maar de rest bezondigt zich aan hetgeen Mediafortablog net niet wil brengen. Of het gaat om te brede topics (de geschiedenis van digital), waarover je in de betere (online en offline) boekenwinkel al de nodige literatuur vindt. Of het gaat om lijstjes die te weinig zeggen over veel interessante topics, terwijl deze blog zich net toelegt op het uitdiepen va één welgekozen onderwerp. Enkel bij bepaalde soorten content (mini-cases rond één onderwerp of sector bijvoorbeeld) kan een lijstje echt al enkele noodzakelijke vragen beantwoorden.

Onderscheidend vermogen

Geen spek voor onze bek dus, maar maakt dat het algoritme van Hubspot meteen rijp voor het schroot? Helemaal niet. Bij wijze van inspiratie kan het wel dienstdoen. Nadenken over vijf tools die iedereen zou moeten gebruiken en dan één goed gemikt artikel over een voor je doelgroep relevante tool schrijven, kan wel werken. Op die manier tackel je als content producent namelijk het grootste gevaar van een algoritme-tip. Diepgaande content verplicht je om content te verrijken, visie toe te voegen en na te denken hoe je je met zo’n stuk kan onderscheiden van vergelijkbare blogposts. Wie echt de tien redenen wil opsommen om in marketing (of zelfs digitale content marketing) te investeren, zal wellicht een reeks posts kunnen ontdekken die je dat al hebben voorgedaan. En dat is niet de bedoeling. Gericht en met diepgang schrijven zorgt bijna automatisch voor meer onderscheidend vermogen.

Tips voor de Hubspot Blog Topic Generator

Wie de Hubspot Blog Topic Generator met het nodige gezond verstand benadert, kan er als voorbereiding op de content productie zeker zijn voordeel mee doen. Welke tips neem je dan best in acht?

  1. Ga bij elk voorgesteld onderwerp na of het een topic is dat je doelgroep a priori interesseert.
  2. Hou die afweging niet bij interesse. Vraag je ook af of zo’n onderwerp van pas zou komen in de zoektocht naar informatie om een aankoop voor te bereiden.
  3. Stop de voorgestelde titel in de zoekmotor en kijk onderscheidend een onderwerp nog is.
  4. Trap niet in de val om op basis van een algemene titel weinig content over veel interessante elementen te vertellen. Kies voor het uitdiepen van één goed gekozen verhaal.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.