Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

De kneepjes van Google Zoekwoordplanner

Google ZoekwoordplannerOnlangs pakte Google uit met een nieuwe tool voor het vinden van de beste zoekwoorden. De Zoekwoordplanner verwees de tot dan toe bestaande tools (Adwords Keyword Tool en Traffic Estimator) naar de prullenmand. De komst van het nieuwe programma heeft zo zijn gevolgen voor wie zijn content vindbaar wil maken. We zetten consequenties en alternatieven op een rijtje.

Van de twee tools die Google uit de virtuele rekken heeft gehaald, was vooral de keyword tool een zeer vaak gebruikte. Via het systeem konden content producenten te weten komen wat het zoekvolume is van bepaalde woorden. Dat was nuttig om een tekst te schrijven die compatibel is met de onderwerpen waarnaar mensen al googelend op zoek gaan.

Breed en exact zoeken

De nieuwe Zoekwoordplanner heeft zo zijn voor- en nadelen. Een veel aangestipt nadeel is de beperking tot het exacte zoekvolume van een zoekwoord. De keyword tool maakte een onderscheid tussen een breed en een exact zoekvolume. Breed betekende dat in het zoekvolume niet enkel het woord ‘video’ werd meegenomen, maar ook video’s, videos, videospot of mogelijk ook online video. Een exact zoekvolume toont enkel hoe vaak video pur et dur werd opgezocht in de laatste maand. Daartegenover staat wel dat de zoekopdracht specifieker kan. Als gebruiker kan je de zoekmaand definiëren per land, taal, regio of zelfs stad. Bovendien neemt de nieuwe planner ook de zoekopdrachten via smartphones en tablets mee. Dat is meteen ook de reden waarom de gemiddelde zoekvolumes in het nieuwe systeem hoger komen te liggen.

Hoe werkt Zoekwoordplanner?

Sinds de lancering van de nieuwe Zoekwoordplanner bulkt het internet van de blogposts die uitleggen hoe je het best met de tool aan de slag gaat. Dat verhaal brengen we hier dus niet opnieuw, maar we geven wel graag een aantal links door waar de werking helder wordt uitgelegd.

Frank Husmann

Peter Desmyttere

Een heldere uitleg is overigens geen overbodige luxe, want één van de grote kritieken op Zoekwoordplanner is dat de tool minder overzichtelijk is dan de Adwords Keyword Tool was. En nog een kritiek om het af te leren: volgens SEO-specialisten is de nieuwe tool meer op het lijf van adverteeders dan op dat van content producenten geschreven. Dat merk je bijvoorbeeld aan de CPC-verbetering. De oude tool genereerde een schatting van de kosten per klik voor wie wou gaan adverteren. De nieuwe tool berekent een gemiddelde CPC van alle advertentieposities.

Alternatieven voor Zoekwoordplanner

Handig voor adverteerders, maar voor content producenten kan het naast een goed begrip van de nieuwe Zoekwoordplanner nuttig zijn om enkele alternatieve programma’s te bestuderen. Opnieuw twee tips:

1. Secockpit. Deze tool wordt zonder twijfel het vaakst naar voor geschoven als het beste alternatief om een goed zoekwoordenonderzoek te voeren. Het bestaat in een gratis versie, maar ook betalend met uiteraard meer mogelijkheden. Secockpit kan snel een overzicht ontwikkelen van het zoekvolume van relevante zoekwoorden per locatie en geeft ook inzicht over de concurrentie. Bovendien baseert de tool zich niet enkel op data uit Google, maar ook van Bing, Yahoo en kleinere zoekmachines (afhankelijk per land).

2. Übersuggest. Minder geciteerd, maar zeker het proberen waard is Übersuggest, dat zich onderscheidt door uitgebreide suggesties te geven voor zoekwoorden en zoekwoordcombinaties. Het combineert het ingevoerde zoekwoord met aanvullende woorden die het alfabetisch rangschikt. Deze suggesties kan je dan weer verder specificeren door ze aan te klikken. Je kan de meest relevante zoektermen aanklikken en zo een nuttige lijst samenstellen.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.