Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Paid media promotie voor content wacht een opfrisoperatie

paid media 2014Volgens trendwachters zullen de gestegen budgetten voor digitale content marketing er toe leiden dat marketers meer geld zullen uittrekken om content te promoten via betalende formaten. De hang naar meer kwalitatieve content lijkt die trend te onderbouwen, maar dan moet ook het ecosysteem rond paid media zich heruitvinden in 2014.

Het paid-onwed-earned model geldt ook in 2014 nog steeds als het beste antwoord op de vraag welke media een digitale content marketer ter zijner of harer beschikking heeft. Dat digitale content marketing definitief de weg naar professionalisering en volwassenheid insloeg, heeft veel te maken met de gestegen mogelijkheden van de eigen digitale media – owned media – die een merk in portefeuille heeft. Die komen bovenop de al langer bestaande techniek om via free publicity aandacht voor content te genereren – earned media.

Paid media is de verzameling van traditionele media waarin je ruimte koopt om je boodschap te communiceren. Televisie, radio, pers, affiches, maar ook klassieke formaten op het internet zoals diplay ads, banners of andere meer specifiek op content promotie gerichte formaten. Wie er de best cases van digitale content marketing op naleest, merkt een sterke focus op owned en earned media. Niet onlogisch, de grote vernieuwing en snelle evolutie situeert zich duidelijk in deze twee domeinen.

Lees ook: Wat kan je als B2B-bedrijf met LinkedIn Stories?

Paid media ondergesneeuwd

De tak paid media is in al dat geweld wat ondergesneeuwd. Dat gebeurde ten eerste vanuit het vrijheidsgevoel dat digitale content marketing vertegenwoordigt: marketers hebben eigen kanalen die ze kunnen plannen en in een strategie inschuiven. In de trendvoorspelling van 2014 dook naast al de aandacht voor grotere budgetten of de strategie van Google echter ook enkele keren een verrassende focus op paid media op. Vergis je niet: niemand voorspelt dat klassiek adverteren de content marketing opnieuw zal verdrukken. Wel wijzen trendwatchers op een belangrijke shift in het distributieverhaal van content. Marketers publiceren en verspreiden hun content zelf en de advertentiemarkt reageert hierop door meer mogelijkheden te bieden om paid media in te schakelen als promotor van die content. Wat Google doet met zijn +Post ads sluit daar bij aan.

Of course: Google

Houdt deze voorspelling steek? De cijfers pleiten in het voordeel van de trendwatchers. Zowat elk onderzoek rapporteert over stijgende budgetten voor content marketing en dan is het niet ondenkbaar dat een deel van dat extra geld naar ondersteuning via paid media zal vloeien. Het is een keuze die elke digitale content marketer zelf moet maken en afstemmen op bijvoorbeeld de ook al pertinente nood aan meer kwalitatieve content. Ook op dat vlak is Google met zijn nieuwe Hummingbird algoritme de drijvende kracht. Al is er een duidelijk verband: de verschuiving van pure SEO naar een focus op kwaliteit van de geproduceerde content brengt met zich mee dat het voor veel marketers logischer lijkt om die hoogkwalitatieve content ook via betalende kanalen te promoten dan extra te investeren in bijvoorbeeld linkbuilding.

Ecosysteem 3.0

Deze indicaties geven aan dat 2014 inderdaad wel eens een gestegen belang van paid media in de POE-mix zou kunnen opleveren. De grondstof voor die evolutie is er, maar de markt zal moeten meeschakelen als paid media echt een brug willen worden tussen content productie en het opbouwen van een mooi bereik. De klassieke reclamewereld zal zich op twee niveaus moeten aanpassen om het juiste aanbod te leveren:

1. De betalende formaten. Die moeten niet meer uitgevonden worden. Het gaat om video ads, rich media ads, gepromote posts op sociale netwerken enz. Het wordt wel essentieel om deze in te passen in het klassieke aanbod van digitale reclame zodat digitale content marketers ze vlot, overzichtelijk en aan de juiste tarieven kunnen boeken.

2. Het boeken is een ander paar mouwen. Nog heel vaak zijn het budget voor distributie via paid media en dat voor content marketing niet hetzelfde. De reden is dat het boeken van paid media zeker voor grote adverteerders via mediabureaus verloopt. Aparte tussenpersoon en dus apart budget. Als promotie via paid media echt een rol wil gaan spelen in de digitale content marketing mix dan moet dat organisatorisch anders en dringt zich een consolidatie van de budgetten voor content creatie en content distributie op.

 

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.