Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Wat zijn topic clusters en hoe verbeteren ze je SEO?

Als marketeer wil je je content zo hoog mogelijk in de zoekresultaten krijgen om zoveel mogelijk relevante bezoekers naar je website te halen. Maar de concurrentie is stevig. Zoekmachines zijn over de jaren heen sterk geëvolueerd om de gebruiker het beste resultaat te kunnen bieden als antwoord op zijn zoekopdracht. Dat zien we ook in de manier waarop het SEO-landschap veranderd is naar een model van topic clusters. Maar wat is zo’n topic cluster nu precies en waarom moet ik het gebruiken op mijn website?

> Lees ook: hoe maak je van B2B content binge content?

Wat is een topic cluster?

Topic clusters zijn groepen van content die gerelateerd is aan elkaar en gebouwd rondom een centraal thema.  Deze clusters bieden contextuele ondersteuning voor alle pagina’s binnen een groep. Ze leggen immers de basis voor een sterke interne linkstructuur.

Het concept is eigenlijk niet nieuw en zit ook relatief eenvoudig in elkaar. Zo’n cluster bestaat namelijk uit drie elementen: de brede pillar page, gedetailleerde clusterpagina’s en de interne links tussen al deze pagina’s. Als we dat in een handig overzicht gieten, ziet dat er ongeveer zo uit. We gaan hier dieper op in verder in deze blogpost.

Waarom zijn ze belangrijk voor SEO?

Een eerste belangrijke reden om aan de slag te gaan met topic clusters, is het feit dat ze helpen om je content te structureren. In plaats van in het wilde weg content te maken, ga je meer werken en denken in functies van grotere thema’s.

Deze structuur helpt ook de bezoekers om zich te oriënteren op je website of blog. Meer structuur bevordert de user experience en laat dat nu net zijn wat wij als marketeers zo belangrijk vinden. Het helpt bovendien om je bezoekers mee te krijgen in de funnel.

Een tweede voordeel aan deze clusters is dat ze ook Google helpen om je blog beter te begrijpen. Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien en een nette, gestructureerde website geeft Google de ruimte om beter in te schatten waarover het nu precies gaat.

Aangezien de verschillende clusterpagina’s gelinkt zijn aan de pillar page en aan elkaar, is het meteen duidelijk waarover een specifieke pagina gaat. Handig om te weten: hoe meer kwalitatieve content je schrijft over een bepaald onderwerp, hoe beter je zal scoren op dit onderwerp en hoe meer autoriteit je zal opbouwen.

Waaruit bestaat zo’n cluster?

Pillar page

De pillar page is het centraal punt van de groep. Zie het als de fundering van de woning. Deze pagina wordt geschreven rond een specifiek thema en behandelt alle aspecten van dat thema, vaak in een lang artikel. Een voorbeeld zou kunnen zijn: ‘Hoe hoger scoren in Google’. 

Deze pagina moet algemeen zijn, aangezien dit onderwerp in de afgeleide content verdeeld wordt in verschillende subtopics.

Clustercontent

De clustercontent gaat dieper in op één subtopic dat aangeraakt wordt op de pillar page. Deze artikels zijn vaak korter. Om verder te gaan op vorig voorbeeld zou een blogpost over pillar pages gedetailleerd kunnen beschrijven hoe we de website-architectuur voor bezoekers en zoekmachines kunnen verbeteren. 

Het is belangrijk om te denken in functie van je bedrijf. Waar wil ik specifiek op gevonden worden? Het heeft namelijk weinig zin om te focussen op intenties of keywords die weinig met je activiteiten te maken hebben. Deze kunnen wel een rol spelen in je algemene strategie, maar topics zijn nu de paraplu waaronder je keyword strategie zal functioneren. Het gebruik van long-tail keywords wordt dan ook sterk aangeraden.

De clustercontent heeft als doel om trafiek te genereren naar je website of blog, terwijl de pillar page erop gericht is om te converteren.

Laat het ook duidelijk zijn dat deze content vertaald kan worden in verschillende formats. Dat hoeven geen blogposts of webpagina’s te zijn. Webinars, e-books, podcasts en dergelijke kunnen allemaal functioneren als clustercontent.

Links

De connectie tussen al deze content en de pillar page zijn de interne links. Die zorgen ervoor dat het geheel samenhangt. Het is belangrijk om niet enkel naar de pillar page te linken, maar ook tussen de clustercontent onderling.

Hoe bouw ik een topic cluster? 

Het opbouwen van zo’n cluster verloopt in een aantal stappen:

1. Je onderwerp bepalen

De keuze van je hoofdonderwerp is cruciaal wanneer je clusters gaat bouwen. Dat moet breed genoeg zijn om subtopics aan vast te hangen, maar ook voldoende diep om niet te oppervlakkig te zijn en bezoekers te converteren. 

Begin met het oplijsten van alle diensten of producten die je bedrijf aanbiedt. Op die manier heb je een overzicht waar je toegevoegde waarde kan bieden. Dit kan je aanvullen met een zoekwoordenonderzoek om je meer inzicht te geven.

Kijk nadien eens naar de content die je al hebt. Mogelijk zijn er al een aantal pagina’s of blogposts die je kunt gebruiken voor dit brede topic.

Koppel deze aan de eerder verworven informatie om je topic en subtopics te bepalen.

2. Je subtopics bepalen

Het belangrijkste is om je subtopics te koppelen aan je buyer persona’s. Welke uitdagingen en problemen ondervinden deze? Welke vragen hebben ze over jouw business?

Door de focus op de lezer te leggen, ben je zeker dat je content maakt die relevant is en een antwoord biedt op hun behoeften.

3. Je keywords bepalen

Vooraleer je begint te schrijven is het belangrijk om te weten wat er leeft bij je doelpubliek, en waar ze op zoeken. Hoewel Google intentiegericht rankt en niet meer puur op keywords, kan hun zoekgedrag je wel inzichten geven. 

Welke woorden moet ik gebruiken en welke juist niet? Door zo’n onderzoek krijg je ook inzicht in long-tail keywords en bepaal je waarop je gevonden wil worden. 

4. Contentcreatie

Je hebt je thema en subthema’s bepaald en weet welke keywords je gaat gebruiken. Nu is het moment om effectief content te maken.

Om er écht een succes van te maken, is het belangrijk dat je content kwalitatief, origineel en voldoende onderbouwd is. Niemand wil platte content lezen waarmee je op het einde van de rit niets wijzer bent. 

Vergeet hier zeker niet je tekst zelf te optimaliseren, denk daarbij aan:

  • De titel
  • Subtitels
  • Metabeschrijving
  • Alt tags als je afbeeldingen gebruikt
  • Links naar je andere content/pillar pages

5. Meten is weten!

Je content is gepubliceerd, je hebt een pillar page aangemaakt en een aantal contentpagina’s die verbonden zijn met elkaar. Top! Nu is het belangrijk om te meten. Wat is de impact van mijn inspanningen? Wat werkt er en wat niet? 

Hou er wel rekening mee dat SEO een inspanning van lange duur is. Verwacht dus niet dat je de dag nadien al meteen een gigantische impact zal zien. Geef het een aantal weken de tijd en bekijk hoe het evolueert. En stuur bij waar nodig.

Het gebruik van topic clusters helpt je om je content beter te organiseren en beter te scoren in de zoekresultaten om zo meer bezoekers naar je website te halen.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.