Wat doet een video producer precies?

In digitale contentmarketing is het maken van online video’s al enkele jaren stevig in opmars. Binnen een content team heeft een video producer dan ook meestal meer dan de handen vol. Maar hoe ziet zijn takenpakket er precies uit? En wat is het verschil met een regisseur?

Binnen het digitaal contentteam is een video producer per definitie belast met het maken van audiovisuele producties. Hij werkt nauw samen met een cameraman, regisseur en vaak ook met een reportagemaker of een presentator.

Videocontent Mediaforta

Organisatorisch talent

De taak van een video producer belandt in kleinere content organisaties wel vaker bij de content manager. Beide zijn namelijk dagelijks bezig met het organiseren van producties. Gezien het succes van online video, opteren bedrijven steeds vaker voor een aparte video producer. Deze kan zich intern bevinden, maar ook extern actief zijn bij een partner voor de contentproductie. Werkt de producer extern, dan is de content manager in de organisatie vaak zijn rechtstreekse aanspreekpunt.

Wat organiseert een video producer dan zoal? Hij verzamelt de nodige faciliteiten (waar kan je filmen, wanneer en met wie), maar zoekt ook uit welke materialen je nodig hebt voor de opname en vooral welke mensen. Volstaat een cameraman of heb je extra hulp nodig voor licht en geluid bijvoorbeeld?

Administratie hoort er ook bij

video producerDe organisatie van de video producer resulteert in een productieschema dat alle betrokkenen intern en extern kunnen volgen om de zo vlot mogelijk productie te realiseren. Het betekent ook dat een video producer overweg moet kunnen met de administratieve opvolging van het project. Of hoe een focus op video toch ook wat papierwerk met zich meebrengt.

Onvoorziene omstandigheden

Online video maken houdt net iets meer kans in op onvoorziene gebeurtenissen dan het produceren van geschreven content. Ook daar zullen die uiteraard opduiken, maar voor de video producer is problemen oplossen core business.

Slecht weer? Snel nog dat logo laten wegvegen? Voor een video producer is inspelen op al wat niet kon worden voorzien dagelijkse kost

Share on Twitter:

Van inspelen op weersomstandigheden die niet in het script staan tot het toezien op elementen die om welke reden dan ook net wel of net niet in beeld mogen komen. Om het nog niet te hebben over onvoorziene uitgaven en de impact daarvan op het bewaken van het productiebudget.

Technische vaardigheden

Het mag duidelijk zijn dat een video producer inhoudelijk moet weten wat goede video is, maar dat hij echt het verschil kan maken met zijn managementvaardigheden. Hij moet uiteraard technisch onderlegd zijn om afspraken te kunnen maken met specialisten in licht, geluid of camera. Maar daarbovenop moet hij of zij duidelijk kunnen communiceren over de productie, overweg kunnen met stress, snel een organisatie kunnen bijsturen en verantwoordelijkheid durven opnemen.

Is een video producer ook een regisseur?

Vaak zijn het mensen die de kneepjes van het vak in de praktijk leerden, nadat ze een opleiding op een filmschool volgden. Maar het zijn geen regisseurs. Een regisseur maakt samen met een cameraman echt het inhoudelijke verschil, via research, scripting en montagewerk. Voor kleine producties zullen sommige ondernemingen beide rollen combineren, maar meestal zijn producer, regisseur en cameraman echt wel aparte rollen in het content team.

Videocontent

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.