Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Facebook stuurt tariefmethode social clicks bij

Stel: je maakte een knappe video of een mooi e-book en wil dat via een ad op Facebook promoten. Je betaalt Facebook voor de clicks op de advertentie, maar niet langer voor de social clicks (voor likes, shares of comments). Die krijg je voortaan gratis. Vanwaar zoveel gulheid?

Een bedrijf dat naast eigen promo op Facebook ook betalende promo wil inzetten, betaalde tot voor kort een tarief per click op de ad. Daarbovenop kwam een prijs voor de zogenaamde social clicks. Dat zijn de clicks om de bewuste advertentie te liken, te sharen of om een commentaar achter te laten.

Lees ook: Past je B2B-content ook op sociale media?

Die social clicks zijn nuttig: ze helpen om een plek te veroveren in de newsfeed, maar wat betreft trafiek naar je content brengen ze rechtstreeks minder bij. En dat is uiteindelijk waarvoor merken betalen. Facebook heeft dat begrepen en geeft deze social clicks voortaan gratis weg. Bedrijven betalen enkel nog voor de echte clicks op de advertentie die je content (of je webshop, kan ook) in de kijker zet.

Facebook preciseert dat het oude systeem ook voorhanden blijft voor adverteerders die dat wensen. Voor sommigen kan dat een reden hebben: denk maar aan het vergelijken van click-through-rates, die in het nieuwe systeem zonder social clicks lager liggen. Facebook anticipeerde echter al door in zijn eigen metrics een opdeling te maken die vlotte vergelijkingen zal toelaten.

Waarom doet Facebook dit?

Facebook speelt met deze ingreep uiteraard in op de marketers die al vonden dat ze minder return scoorden door de social clicks. Je kan je investering nu beter laten aansluiten bij de zakelijke doelstelling van bijvoorbeeld je contentmarketing.

Maar betekent het ook echte besparing voor de marketers? Wellicht niet. Het zal niet zo zijn dat je vroeger 100 euro neertelde voor 20 clicks en nu slechts 50 euro voor 20 clicks die ook echt ad clicks zijn. Zo werkt het niet. Merken geven Facebook namelijk een budget waarmee het netwerk aan de slag gaat en uitzoekt hoe het het aantal clicks kan maximaliseren.

Facebook is duur en wordt duurder

Bij het oude tariefsysteem mikte Facebook dan op iedereen die mogelijk op eendere welke link (op de ad of op de sociale links) zou kunnen clicken. In de nieuwe structuur zal Facebook zich richten op de mensen die vooral op de ad links zullen clicken. Die zijn moeilijker te vergaren en schaarsheid heeft een prijs.

Maar niet enkel schaarsheid: ook het risico heeft een hogere prijs. Facebook toont een advertentie en zonder click brengt die niets op. Als ook de social clicks gratis zijn, is het totale risico voor Facebook groter.

De nieuwe tariefsstructuur zal dus leiden tot hogere prijzen voor bedrijven die met een advertentie hun content (of iets anders) wensen te promoten. Adverteerders zullen immers meer willen bieden gezien de scherpere competitie voor schaarsere ads.

Het zal de reputatie van ‘duur’ medium enkel maar verhogen. Volgens Ad Age betaalden adverteerders in het eerste kwartaal van 2015 nu al 285% meer per advertentie dan een jaar eerder. Goed om weten als je overweegt om te betalen voor content promo of Facebook.

 

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.