Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Twitter Own The Moment: handige tool of eenheidsworst?

Begin deze maand heeft Twitter de planningstool Own The Moment boven de doopvont gehouden. Een goede planning is zonder twijfel een van de absolute hoekstenen van een succesvolle content productie en dus is het lovenswaardig dat Twitter de content marketers met deze tool een handje wil helpen. Maar overdaad zou hier wel eens kunnen schaden. De tool is handig, maar bij te groot succes zou de toepassing wel eens bijzonder hard in de eigen staart kunnen bijten.

> Lees ook: Wat kan je als B2B-bedrijf met LinkedIn Stories?

Het is voor content producenten de gouden tip tegen een writers’ block: maak een kalender, een planning die voor pakweg de komende maand in grote lijnen vastlegt welke content je voor welke doelgroep en voor welk medium wil ontwikkelen. Het opstellen van die lijst aan topics is als het maken van een puzzel, waarin verschillende variabelen een rol spelen. De actualiteit in je vak- of interessegebied is er daar eentje van, maar net zo goed is er interne actualiteit of houd je rekening met de feedback op eerdere content of met nagels waarop je als onderneming wil blijven hameren. Zo’n kalender is met andere woorden geen exacte wetenschap en dus is de opstelling ervan ook moeilijk te standaardiseren. Het vergt ‘fingerspitzegevoel’, feeling met de doelgroepen, inzicht in nieuwe evoluties, inschattingsvermogen, enzovoort.

Own The Moment eenheidsworst

Twitter Own The MomentMaar een handje hulp kan nooit kwaad, vonden ze ook bij Twitter. Daar zag begin deze maand ‘Own The Moment’ het licht. Geen tool die het planningswerk overneemt, verre van, maar wel een toepassing die – gratis bovendien – een geheugensteuntje biedt bij het onderhouden van de planning. De site geeft inzicht in aankomende evenementen en activiteiten in de volgende twee maanden. Elk evenement bevat Twitter tips en de mogelijkheid om het event toe te voegen aan Google Calendar of Outlook. En ja, ook Twitter Ads kopen kan natuurlijk. De commentaren op de nieuwigheid van Twitter gaan geheel terecht twee kanten op. Ten eerste is dit handig natuurlijk: je hoeft zelf niet het internet af te schuimen naar evidente gelegenheden om je content aan vast te haken (of die content nu op Twitter terechtkomt of elders, trouwens). Behulpzaam, zonder meer. Anderzijds stellen critici de terechte vraag: wat als dit een grote hit wordt en iedereen zijn kalender op de suggesties van Twitter gaat afstemmen? Het antwoord is duidelijk: dan verwordt veel content productie tot eenheidsworst. Zeker als het gaat om tweets is het risico groot dat zonder meer diepgang een rist van haast identieke content de kop opsteekt. Wat qua efficiëntie uiteraard zeer nefast is. Bij gebrek aan uniciteit zou Own The Moment in zo’n scenario in eigen vel snijden.

Ruikt naar een business model

Tot daar de verwachte en niet onterechte kritiek of bezorgdheid. Maar er is meer: de vraag is even terecht of Own The Moment voldoende diepgang en personaliseringsniveau zal kunnen realiseren. Content is immers zelden voor twee bedrijven identiek. Een bepaald event op een bepaalde kalenderdag kan voor veel ondernemingen een kapstok zijn, maar voor vele andere totaal irrelevant blijken. Om succes te hebben, zal Own The Moment daarom een grote variatie aan de dag moeten kunnen leggen. En dat betekent: variatie in kanalen en sectoren, maar zeker ook geo-variatie. Gezien de evolutie van het internet lijkt die laatste een voor de hand liggende evolutie, maar voor het welslagen van tools als deze zal het een conditio sine qua non zijn. En als Twitter in tijden van big data die kwalitatieve verdieping in een planningstool kan waarmaken, dan slaat het twee vliegen in één klap. Het vermijdt eenheidsworst, zorgt voor betere content, maar het krijgt ook extra inzicht in zijn klanten en de manier waarop ze aan content productie doen. Maar voor dat business model vaste vorm krijgt, blijft het raadzaam om Own The Moment te testen en te gebruiken, maar zeker met mate.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.